maanantai 3. joulukuuta 2007

Käytännölliset villahousut

Pojalla on villapaita, mutta villahousut alkoivat olla loppunsa edellä. Pohdiskelin, että jos alan kutomaan niitä 2,5 puikoilla niin siinä menee ikä ja terveys ja poika on jo päässyt armeijastakin ennenkuin ne ovat valmiit. Minulla on neulekone.... tai siis äidilläni oli, jonka mie olen kansallistuttanut itselleni jo monta vuotta sitten. Nyt vaan on käynyt siten, että en ole koskaan milloinkaan neulonut sillä mitään itse. Anoppi on kyllä käyttänyt sitä miehen tätin kanssa, mutta mie en ole koskaan saanut aikaiseksi perehtyä sen teknisiin ominaisuuksiin. Nyt otin itseäni niskasta kiinni ja sen samaisen tätin opastuksella sain housut alulle. Kavennusten kanssa meinasi mennä järki, mutta niin niistä sitten saatiin kuin saatiinkin pöksyt aikaiseksi. Parissa päivässä lapsi sai lämmikettä:) Kuvaa saatte odottaa jonkin aikaa, koska kamera on hukkapiilossa, mutta eiköhän sekin ilmesty, kun saan housuihin kuminauhan kiinni.

Itselle täytyy merkitä muistiin, että tiheyssäätö oli 7, lankana 2- säikeinen Virtain Villan pässinpökkimä ja kokona jotain 96 ehkä. Silmukkamääriä katsottiin vähän Modasta (ehkä edellisestä), mutta niin paljon muutoksia tuli, että ohje on ikäänkuin oma. Aloituksessa silmukoita 60 ja lisäys joka 8 kerros 7 kertaa ja sitten joka 6 kerros 3 kertaa. kun kappaleen korkeus on 30 senttiä (ehkä.. tää täytyy tarkistaa muistiinpanoista) aletaan kaventamaan. kavennetaan joka 2 kerroksella seuraavasti, vasemmassa reunassa 1*3 silmukkaa, 2*1 silmukkaa ja vastaavasti oikeassa reunassa yhtä aikaa 1*3 silmukkaa , 1*2 silmukkaa ja 2*1 silmukaa. Sitten neulotaan haaraa, kunnes haaran korkeus on 22 senttiä ja takakappaleen puolella eli vasemmassareunassa tehdään lyhennettyjä kerroksia seuraavasti: päättele ensin vasemmasta reunasta 20 silmukkaa ja neulo kaksi kerrosta (eli käy mutkin toisessa päässä), päättele taas 20 silmukkaa vasemmasta reunasta ja neulo kaksi kerrosta. Tee toinen puoli peilikuvaksi:)

Kun sain housut koneesta kasasin ne suoraan ompelemalla saumat, poimin lahkeensuusta 3 puikoille 60 silmukkaa ja kavensin ensimmäisellä kerroksella 4 silmukkaa pois. Neulo 10 1n joustetta muutama sentti ja toiseksi viimeisellä kerroksella kavensin vielä kaksi silmukkaa sauman kohdalla pois. Vyötärötä poimin 124 s ja neuloin 1 0 1n joustetta n. 7cm ja päättelin siten, että samalla tuli "ommeltua" kuminauhakuja valmiiksi. Eli poimin nurjaltapuolen silmukan kohdalta yhden s ja neuloin yhtä aikaa puikolla olevan silmukan kanssa, sitten normaali päättely. Tuli ihan hyvä ja pätevä kuja. Lopuksi pesin housut ja huuhdoin huuhteluainevedessä sekä linkosin koneessa. Hivat tuli:)

Lisäsin kuvan tähän 18.12.


Ei kommentteja: